WELKOM BIJ SKIW

Stichting Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

2021 pacas leiden1Rijnland zuivert medicijnresten uit afvalwater op AWZI Leiden Noord

Medicijnresten in oppervlaktewater zijn een groeiend probleem. Hoogreemraadschap van Rijnland heeft de ambitie om de waterkwaliteit te verbeteren door onder andere het realiseren van een aanvullende zuiveringsstap op een bestaande AWZI. Deze zuiveringsstap verwijdert medicijnresten en andere microverontreinigingen uit stedelijk afvalwater. Rijnland heeft daartoe onlangs, als eerste waterschap in Nederland, een PACAS installatie in gebruik genomen.

De eerste fullscale PACAS installatie is op 30 september 2021 in gebruik genomen op de AWZI Leiden Noord. PACAS staat voor 'Powdered Activated Carbon in activated Sludge'. Met de PACAS installatie in Leiden Noord krijgt jaarlijks 9 mln m3 afvalwater een extra zuiveringsstap, waarmee medicijnresten voor ca 70% verwijderd worden.

AWZI Leiden Noord is gekozen vanwege de grote invloed van de lozing op het achterliggend watersysteem, maar ook vanwege de 2 ziekenhuizen die hun afvalwater aan de awzi aanleveren via de riolering.

Deze extra zuiveringsstap op de AWZI in Leiden Noord is één maatregel, maar nog niet voldoende voor het hele beheergebied van het hoogheemraadschap. Rijnland ziet deze innovatie dan ook als een stap op weg naar toepassing op meerdere locaties.

Het Ministerie van I en W heeft een financiële bijdrage beschikbaar gesteld om deze PACAS installatie mogelijk te maken.

2021 pacas leiden2

Zie Rijnland zuivert medicijnresten uit afvalwater voor meer informatie en een interview met Paul Versteeg over hoe Rijnland de strijd aangaat met de medicijnresten in afvalwater.

Contact en informatie
Paul Versteeg, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.rijnland.net